Resepi Laksa Sarawak
Resepi Laksa Sarawak
Sumber : femina-online.com
Bahan-bahan:
2 sdm minyak untuk menumis
1 liter air
2 sdm serbuk kari
1 sdt garam
600 g mi kuning, celur dan toskan
6 keping otak-otak, hiris nipis
5 keping tahu putih, goreng, potong dadu 2 cm
150 g taugeh, bersihkan, celur
3 butir telur ayam, buat dadar, hiris nipis
200 g dada ayam, rebus, hiris nipis
Bahan untuk dikisar:
8 tangkai lada merah
10 biji bawang merah
1 batang serai
2 cm lengkuas
½ cm kunyit
½ sdt belacan, goreng
Sambal, kisar:
10 tangkai cili api merah
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sdm udang kering
½ sdt garam
½ sdt gula pasir
Pelengkap:
Bawang goreng
1 biji limau nipis
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah dikisar hingga naik bau. Tuang air, serbuk kari dan garam. Masak hingga mendidih. Tutup api.
2. Masukkan mi, otak-otak, tahu, taugeh, telur dadar dan hirisan ayam dalam mangkuk. Tuang kuah hingga penuh. Sajikan dengan pelengkapnya.
Jom singgah:
- Koleksi Kain Ela http://www.kedaikainonline.com/
- Koleksi Jubah Terkinihttp://koleksijubah.blogspot.com/
- Koleksi Baju Fesyen Terkini http://kedaibajufesyen.blogspot.com/
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
sedapnyaaaa. rindu nak makan.
Assalamualaikum...
Kak Lin Tak Pernah Rasa Lagi Laksa Sarawak...Mesti Sedap Kan?
Post a Comment