Resepi Kuih Samosa


Bahan-bahan:

3 biji ubi kentang (Potong dadu)
1 labu bawang besar
2 ulas Bawang putih (cincang)
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu makan rempah kurma (bancuh dengan 2 sudu air)
½ cawan air
200 gram daging cincang
½ tin kacang pis
Sedikit daun sup dan daun bawang (hiris)
2 sudu minyak
½ sudu teh garam
Kulit popia secukupnya
½ ­~ 1kg minyak masak (untuk menggoreng)


Cara Penyediaan:

Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau. Masukkan jintan manis, jintan putih, serbuk kurma dan garam. Gaul rata.

Masukkan daging cincang dan gaul hingga masak diikuti kentang dan air. Gaul rata dan biarkan empuk.

Masukkan kacang pis, daun sup dan daun bawang. Gaul rata.

Seterusnya tebarkan kulit popia. Isikan inti dan lipat membentuk segitiga /gulung.

Panaskan minyak dalam kuali. Goreng samosa hingga kekuning-kuningan. Angkat dan toskan minyak.

Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Related Posts with Thumbnails