Resepi Udang dan Skalop Masak Kunyit



Resepi Udang dan Skalop Masak Kunyit
(Turmeric Prawns and Scallops Recipe - for English click here)
Masa untuk penyediaan 10 minit
Masa untuk masak 15 minit
Hidangan untuk 4

Bahan-bahan:

30g mentega
1 sudu makan minyak masak
2 sudu makan cili sos
3 ulas bawang putih, diketuk
2 cubit serbuk kunyit
2 ½ sudu makan perahan lemon
300ml krim pekat (thickened cream)
500g udang saiz sederhana besar – kopek kulit kecuali ekor
300g skalop
Garam secukup rasa
¼ cawan potongan daun bawang
Kepingan roti bakar dan potongan buah lemon untuk hidangan


Cara penyediaan:

Panaskan kuali. Masukkan mentega dan minyak masak. Masak hingga cair dan mesra. Masukkan cili sos, bawang putih dan kunyit. Goreng selama seminit.

Masukkan jus lemon dan biarkan mendidih. Kacau selama seminit. Masukkan krim dan biarkan mendidih. Kecilkan api dan biarkan di atas api hingga menjadi pekat, anggaran selama 5 minit.

Masukkan udang dan skalop. Kacau selama 3 minit atau sehingga masak. Masukkan garam secukup rasa. Taburkan daun bawang, kacau dan tutup api.

Sedia untuk dihidangkan bersama roti bakar dan potongan buah lemon.

No comments:

Related Posts with Thumbnails