Resepi Puding Roti Oren



(Orange Bread Pudding Recipe - Click here for English)

Masa penyediaan: 15 minit
Masa untuk masak: 35 minit
Sajian untuk 8 orang

Bahan-bahan:

7 keping roti
4 biji telur
300ml susu
120ml jus oren
65g gula
½ sudu makan kulit limau parut
25g mentega- cairkan
½ cawan buah-buahan kering campuran (raisins, ceri hijau, ceri merah, cranberries)
Gula halus atau jem apprikot untuk manisan dan hiasan tambahan

Cara Penyediaan:

Panaskan ketuhar pada suhu 180°C.

Buang bahagian kulit roti dan potong petak-petak kecil. Ketepikan.

Pukul telur, susu, jus oren, gula dan kulit limau.

Gris bekas untuk masak puding, susun separuh roti untuk lapisan pertama, tuang separuh adunan telur, susun sebahagian lagi roti dan tuang keseluruhan baki adunan telur.

Tuang keseluruhan bahagian atas dengan separuh mentega cair. Taburkan buah-buahan kering dan tuang keseluruhan baki mentega cair.

Masukkan bekas puding ke dalam tray logam dan masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 180°C selama 35 minit atau sehingga masak (uji dengan cucukan lidi).

Sebelum dihidangkan, ayaksedikit gula halus atau beruskan jem apprikot yang dipanaskan untuk tambah kemanisan dan untuk hiasan. Hidangkan panas-panas.

No comments:

Related Posts with Thumbnails