Resepi Asam Pedas Daging
Bahan-bahan:
1/2 kg daging - rebus hingga empuk dan hiris, simpan air rebusan
10 tangkai cili kering - rebus sehingga lembut
3 biji bawang merah
1/2 inch halia
1/4 inch lengkuas
1 batang serai
2 biji buah tomato - setiap biji potong 4
Sedikit daun kesum
Sedikit rempah tumis(Cengkih, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis & Buah Pelaga)
Garam dan Gula secukup rasa
Cara penyediaan:
Kisar cili kering, bawang, halia, lengkuas dan serai sehingga halus.
Panaskan minyak dan tumiskan rempah bersama dengan bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan baki air rebusan daging tadi diikuti daging, buah tomato dan daun kesum.
Biar ia mendidih kemudian angkat untuk disajikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment