Resepi Ikan Tenggiri Masak Singgang
Bahan-bahan:
2 keping ikan tenggiri
1 labu bawang besar (dibelah enam)
4 ulas bawang merah (dibelah dua)
4 ulas bawang putih (dibelah dua)
1 inci halia (dihiris nipis)
1 inci kunyit hidup (dihiris nipis)
2 tangkai lada merah (dibelah dua)
2 tangkai lada hijau (dibelah dua)
10 ml perahan air asam jawa
Garam secukup rasa
500 ml air
Cara Penyediaan:
Masukkan air, bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit hidup ke dalam periuk. Masak seketika sambil dikacau di atas api yang perlahan sehingga mendidih.
Apabila kuah sudah mula mendidih, masukkan pula ikan. Reneh sehingga ikan masak. Tutup api.
Sedia dihidangkan. Selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment