Resepi Kue Teow Bersos Telur


Bahan-bahan:

160 gram kue teow
50 gram daging ayam – rebus dan hiris, simpan air rebusan
30 gram udang basah – buang kulit dan bersihkan
3 ulas bawang putih
3 biji cendawan butang – hiris
1 tangkai cili hijau – hiris
1 batang daun bawang – hiris
2 biji telur ayam
1 sudu makan minyak masak
½ sudu kecil minyak bijan
Sedikit kicap cair
Sedikit bawang goreng
1 sudu kecil tepung jagung – bancuh dengan sedikit air



Cara penyediaan:

Panaskan minyak dalam kuali dengan api besar. Goreng kue teow dan masukkan minyak bijan. Masukkan ke dalam pinggan dan ketepikan.

Panaskan baki minyak tadi dengan api sederhana. Masukkan bawang putih, ayam dan udang. Masak hingga naik bau. Masukkan air rebusan ayam dan biarkan mereneh seketika. Masukkan kicap cair.

Masukkan tepung jagung, cendawan dan cili. Kacau rata hingga pekat. Tutup api.
Dengan segera, masukkan telur dan terus tuang ke atas kue teow.

Tabor daun bawang dan bawang goreng. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Related Posts with Thumbnails