Resepi falafel (Resepi Masakan Arab)
Bahan-bahan:
400 gram kacang kuda dalam tin, toskan
2 ulas bawang putih, dicincang
20 gram parsli, dicincang
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam
1 sudu teh jintan putih ditumbuk kasar
1 sudu teh serbuk ketumbar
200 gram ubi kentang direbus dan dilecek
3 sudu besar serbuk roti
2 sudu besar mentega dicairkan
Cara membuatnya:
Kisar kacang kuda bersama bawang putih, parsli, garam, serbuk lada hitam,serbuk jintan putih dan serbuk ketumbar sehingga halus.
Gaulkan bersama kentang lecek dan serbuk roti.
Bentukkan adunan menjadi bebola.
Atur di atas tin pembakar yang beralas kertas timah yang telah dioles dengan mentega cair.
Sapu mentega cair di atas falafel.
Panggang falafel sehingga masak dan angkat.
Hidangkan bersama sos cili.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
salam...wa..ni blaja kat mana bt falafel ni??ingat kat negara arab je ader...nice try...salam dr bumi jordan..:)
Post a Comment