Resepi Baklava (makanan Arab)
Bahan-bahan:
Kertas timah secukupnya
250 gram doh filo (pastry pembalut inti)
180 gram mentega, cairkan dan dibiar sejuk
90 gram kacang walnut dipanggang dan dikisar halus.
40 gram gula halus
1 camca besar serbuk kayu manis
Bahan sirap:
230 gram gula pasir
150 ml air
2 sudu teh jus limau susu
1 sudu teh air mawar
Cara membuatnya:
Alas tin pembakar berukuran 25 cm dengan kertas timah. Oleskan sedikit mentega cair.
Susun separuh filo di dalam tin pembakar (hanya potong 2 kepingan filo)
Satukan walnut bersama gula dan serbuk kayu manis. Ratakan di atas filo.
Atur baki filo di atasnya. Guna pisau tajam untuk potong adunan berbentuk.
Tuang mentega cair di atasnya.
Bakar pada suhu 175 °c selama 45 minit. Ketika masih panas, tuangkan sirap.
Untuk membuat sirap, didihkan semua bahan sirap kecuali air mawar.
Kacau sekali sekala.
Biarkan bancuhan likat dan tuangkan air mawar. Biarkan sejuk sebelum digunakan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment