Resepi Coklat Crepe
For English, click here.
Bahan-bahan
Untuk Crepe:
2 cawan susu
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
6 sudu besar gula aising
2 biji telur saiz besar
2 sudu besar mentega, cairkan
1/2 sudu teh ekstrak vanila asli
1/4 sudu teh garam
Untuk Sos Coklat:
1 ¼ cawan gula
2/3 cawan serbuk koko
1 cawan + 4 sudu besar susu cair
1/2 cawan mentega
1/4 sudu teh garam
Penyediaan Crepe:
Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk/mixer dan pukul dengan laju hingga sebati sepenuhnya. Rehatkan adunan ke dalam peti ais selama 20 minit.
Cairkan sedikit mentega dalam kuali leper di atas api sederhana.
Masukkan 3 sudu besar adunan pada kuali dan buat pusaran pada adunan tersebut menjadi bulat, leper dan nipis.
Masak Crepe selama 1 minit, atau sehingga Crepe lembap sedikit di bahagian atas dan keemasan di bawah.
Balikkan Crepe menggunakan sudip dengan perlahan-lahan.
Masak untuk 1 minit dan angkat.
Ulangi cara di atas hingga adunan habis.
Penyediaan Sos Coklat:
Kacau serentak gula dan koko dalam periuk kecil; beransur-ansur masukkan susu cair.
Masukkan mentega dan garam.
Panaskan di atas api sederhana, kacau berterusan, sehingga campuran menjadi sebati.
Angkat dari api.
Hidangkan Crepe bersama sos coklat.
Cadangan hiasan: Hias bersama krim putar dan strawberi seperti dalam gambar di atas.
Selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment