Resepi Biskut Mini Mentega Kacang
For English, click here.
BAHAN-BAHAN:
1 sudu besar air
2 cawan tepung serba guna
1 ½ cawan gula
½ cawan mentega
½ cawan Mentega Kacang
2 biji telur
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh garam
1 ½ sudu teh vanila ekstrak
6 auns mini semisweet cip coklat (1 cawan)
PENYEDIAAN:
Panaskan ketuhar pada 375° .
Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk adunan.
Putar gunakan pengadun elektrik (electric mixer) hingga sebati.
Tingkatkan kelajuan mixer pada kelajuan sederhana. Putar selama kira-kira 2 minit sambil mengikis bahan-bahan yang melekat pada bahagian tepi keliling mangkuk dari semasa ke semasa.
Masukkan coklat cip mini.
Dengan sudu teh, sudukan adunan membentuk setompok-setompok di atas loyang pembakar. Pastikan jaraknya dalam 2 inci antara satu sama lain. Bakar selama 12 ~15 minit atau sehingga warnanya menjadi coklat keemasan.
Setelah masak, angkat dan sejukkan pada suhu bilik. Sedia untuk dihidangkan.
Simpan dalam bekas yang dengan ketat dan kedap udara. Tahan sehingga 3 minggu. Boleh juga disimpan di dalam peti ais untuk jangkamasa yang lebih lama.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment