Bahan-bahan
2 bungkus ketupat nasi
100 gram kelapa parut
5 ekor ikan kembung
125 ml santan pekat
1 sudu besar lada hitam
2 labu bawang besar
4 batang serai
Garam dan gula
Penyediaan
Rebus ketupat nasi hingga masak.
Kelapa disangai hingga kekuningan dan ditumbuk.
Bawang dan serai dikisar.
Tumbuk lada hitam.
Asingkan isi ikan kembung dan hancurkan.
Campurkan kesemua bahan serunding ikan dan kacau rata.
Masak kesemua bahan dengan api sederhana hingga agak-agak kering.
Hidangkan dengan nasi himpit.
2 bungkus ketupat nasi
100 gram kelapa parut
5 ekor ikan kembung
125 ml santan pekat
1 sudu besar lada hitam
2 labu bawang besar
4 batang serai
Garam dan gula
Penyediaan
Rebus ketupat nasi hingga masak.
Kelapa disangai hingga kekuningan dan ditumbuk.
Bawang dan serai dikisar.
Tumbuk lada hitam.
Asingkan isi ikan kembung dan hancurkan.
Campurkan kesemua bahan serunding ikan dan kacau rata.
Masak kesemua bahan dengan api sederhana hingga agak-agak kering.
Hidangkan dengan nasi himpit.
1 comment:
sedapnye serunding ikan. saya suka sgt.
Post a Comment