Bahan-bahan:
1 kg daging lembu – potong kiub 12 ketul
1 kg beras basmathi – besihkan dan tanak hingga masak
2.5 liter air
200 ml susu cair
150 ml minyak sapi
100 ml air mawar
150 gram dadih
300 gram bawang besar – dihiris bulat
8 ulas bawang putih - dikisar
4 cm halia – dikisar
5 sudu besar rempah beriani
5 biji buah tomato – belah 4 setiap satu
30 gram daun pudina
30 gram daun ketumbar
50 gram badam bakar
Sedikit bawang goring, kismis dan gajus
Garam secukupnya
Cara membuatnya:
Panaskan minyak sapi di dalam kuali.
Goreng bawang besar hingga lembut.
Tos dan ketepikan.
Bawang putih dan halia kisar ke dalam kuali tadi.
Masukkan rempah beriani. Kacau hingga kering.
Masukkan daging, tomato, badam, susu cair, dadih, separuh daun pudina, daun ketumbar serta air. Kacau sekali sekala hingga daging empuk.
Dalam periuk nasi elektrik, ratakan 2-3 senduk nasi. Renjiskan air mawar, masukkan bawang bear yang telah digoreng, bawang goreng, kismis dan gajus. Kemudian masukkan sedikit kuah daging dan ratakan. Buat seperti ini hingga 3 lapis.
Alaskan kain di permukaan atas dan tutup periuk. Letakkan benda berat seperti lesung batu di atas periuk. Tanak selama ½ jam atau hingga masak.
Tips: Jika masak menggunakan periuk biasa, masak menggunakan api paling perlahan.
No comments:
Post a Comment