Bahan-bahan:
1 ekor ayam dipotong 8
150 ml sos tomato
3 sudu besar tomato puri
2 biji bawang besar – dihiris
2 sudu besar ketumbar – disangai dan dikisar berasingan
1 sudu kecil jintan putih – disangai dan dikisar berasingan
½ sudu kecil jintan manis – disangai dan dikisar berasingan
Minyak masak
Garam dan gula
Bahan A:
1 sudu besar rempah kari
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
Bahan B (dikisar)
5 biji bawang merah
4 biji cili hijau
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
4 cm halia muda
Bahan C
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
Nota : disangai = goreng tanpa minyak
Cara membuatnya:
Gaul rata ayam dengan bahan A. Perap selama ½ jam.
Panaskan minyak masak yang banyak di dalam kuali.
Goreng ayam hingga separuh masak. Ketepikan.
Tinggalkan anggaran 3 sudu besar minyak masak dalam kuali.
Tumiskan bawang besar dan bahan C. Kacau selama 2 minit.
Masukkan bahan B dan masak hingga terbit minyak.
Masukkan jintan manis, jintan putih dan ketumbar. Kacau rata sampai naik bau.
Masukkan sos tomato, tomato puri, garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali, masukkan ayam. Kacau supaya rata dengan kuah. Tambah sedikit air jika terlalu kering.
Tutup sebentar supaya ayam cepat masak.
Tutup api setelah masak.
No comments:
Post a Comment