Resepi Kek Puding Black Sweet

BAHAN KEK :
3 butir telur
75 gram gula pasir
50 gram tepung gandum
15 gram serbuk coklat
1/4 sdt baking powder
65 gram marjerin, dicairkan

LAPISAN COKLAT SUSU :
500 ml susu cair
1 bungkus serbuk agar-agar
30 gram serbuk coklat
150 gram gula pasir
3 - kuning telur

LAPISAN COKLAT :
400 ml susu cair
1 bungkus agar-serbuk agar-agar
30 gram serbuk coklat
100 gram gula pasir
3 - putih telur
1 tin dark cherry, ditoskan

BAHAN HIASAN :
250 ml whipped cream, dipukul kembang
- - dark cooking chocolate, diparut
- - ceri tangkai

CARA MEMBUAT :
1. Buat kek, pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan tepung gandum, serbuk coklat, dan baking powder sambil diayak. Kacau perlahan.
2. Tuang marjerin cair, kacau rata lalu tuang ke loyang bulat diameter 20 cm, tinggi 3 cm yang dioles marjerin dan dialas kertas roti. Bakar di dalam oven selama 20 minit dengan suhu 160 ° Celsius.
3. Buat puding, didihkan susu, serbuk agar-agar, serbuk coklat, dan gula pasir. Ambil dua sendok adunan agar-agar lalu tuang ke kuning telur, kacau rata. Tuang ke dalam rebusan agar lalu rebus lagi sambil dikacau hingga mendidih.
4. Tuang adunan agar-agar ke dalam loyang 20 cm, setelah agak beku, letakkan kek di atasnya, sejukkan.
5. Buat puding, didihkan susu, agar-agar, serbuk coklat, dan gula pasir sambil dikacau hingga mendidih. Pukul putih telur sehingga kembang, tuang adunan puding yang panas sambil dipukul hingga rata. Masukkan dark cherry, kacau rata lalu tuang ke atas kek, sejukkan sehingga beku.
6. Oles permukaan puding dengan cream, hias dengan coklat parut. Hiaskan dengan ceri tangkai.

No comments:

Related Posts with Thumbnails