Resepi Itik Goreng Mentega

Bahan:
1/2 ekor itik, potong jadi lima
1/2 sdm halia segar, parut
1½ sdt minyak bijan
1 sdt garam
- - minyak untuk menggoreng
3 sdm mentega
4 ulas bawang putih, cincang halus
1 buah bawang besar, hiris melintang nipis
1/2 sdt garam
1 sdt serbuk lada sulah
1 sdm kicap manis
1 sdm kicap Inggeris
2 sdm jus limau nipis
100 ml air

Cara membuat:
1. Lumuri itik dengan halia parut, minyak bijan, dan garam hingga rata. Perapkan selama 30 minit, asingkan.
2. Panaskan minyak secukupnya di atas api sederhana, goreng itik hingga kering dan berwarna kuning kecoklatan. Angkat, toskan.
3. Panaskan mentega, tumis bawang putih hingga harum. Masukkan bawang besar, kacau hingga layu. Masukkan itik goreng, kacau rata.
4. Tuangkan kicap manis, lada hitam dan kicap Inggeris. Tambahkan air, kacau dan masak hingga masak dan air menjadi pekat. Matikan api, tambahkan jus limau nipis, kacau rata.
5. Sajikan segera.

No comments:

Related Posts with Thumbnails