1 ekor ayam, dibelah
bahan untuk perapan - ditumbuk/kisar:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit serbuk jintan manis
sedikit serbuk jintan putih
garam secukup rasa
1 biji bawang besar ( kulit kuning)
5 biji bawang merah
10 tangkai cili kering
1 inci halia
sedikit belacan
1 keping asam keping
4 batang serai - diketuk
santan diambil dr setengah biji kelapa
1 sudu makan tepung beras
secubit serbuk perasa
sepotong gula melaka
garam dan gula secukup rasa
Cara penyediaan:
Ayam dibersihkan. dan dilumurkan dengan bahan perap. perap ayam sekurang-kurangnya utk setengah jam ( lg lama lagi baik)
Untuk membuat kuah percik, kisar bahan bertanda * .
Setelah itu, bahan kisar hendaklah di tumis dengan sedikit minyak hingga garing.
Sesudah garing, blhlah di masukkan santan, ayam yg telah diperap, asam keping, serai, dan semua sekali.
Masak hingga mendidih dan biarkan ayam masak.
Sekatakan rasa masam, masin dan manis. kalau suka blhlah ditambahkan sedikit gula.
Masak hingga kuah pekat.
Bila dah siap, tutup api. asingkan ayam daripada kuah.
Bakar ayam untuk seketika. letakkan sedikit kuah pada ayam waktu membakar. ulangi proses tersebut untuk 2 @ 3 kali. boleh la di hidangkan.
No comments:
Post a Comment