Sajian untuk 4 orang
Bahan :
300 gram penne
Keju parmesan (serbuk/sagat) secukup rasa
Bahan sos:
3 sdm mentega
1/2 buah bawang besar, dicincang halus
2 ulas bawang putih, dicincang halus
250 gram daging lembu cincang
2 buah tomato, dicincang halus
1/2 biji lada benggala merah, dicincang halus
1 sdt oregano
1/2 sdt basil
1/2 sdt garam
1/2 sdt serbuk lada hitam
200 ml air rebusan daging
Cara membuat :
1. Cairkan mentega di dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu.
2. Masukkan daging cincang, kacau hingga berubah warna.
3. Masukkan tomato dan lada benggala, kacau sampai layu.
4. Masukkan air rebusan daging, kacau hingga pekat.
3. asukkan oregano, basil, garam,dan lada hitam.
4. Tuang ke atas penne dan sajikan dengan keju parmesan.
No comments:
Post a Comment