Bahan-Bahan
1 tin kecil Tomato puri
10 batang Cili kering
1 batang Serai
3 ulas Bawang putih
4 biji Bawang besa
½ inci Halia
Sedikit belacan,
gula dan garam
Main Course:
Ayam (chicken leg)Minced Chicken
Diced tomato
SAYURAN (sayur goreng kelapa):
100 gm Sayur bayam/kurma
3 ulas Bawang putih
4 biji Bawang besa
½ cm Kunyit
2 biji Lada hijau
1sudu kecil Rempah tumis
50 gm Kelapa
2 helai Daun kari
Sedikit belacan
STARCH (pilaf rice)
50 gm Butter
½ biji Chopped onion
1 helai Bay leave
200 gm Beras
350 ml Chicken stock
Salt and pepper
Cara Cara
(Sauce):
Kisarkan bawang putih, halia, bawang merah, cili kering, serai dan belacan. Tumis bawang besar yang dihiris, kemudian campurkan bahan bahan yang dikisar tadi dan tumis hingga garing
Campurkan gula dan garam dan juga tomato pure.
Cara Cara (sayur goreng kelapa):
Kisar bawang putih, bawang merah, belacan dan kunyit kemudian ditumis bersama rempah tumis dan daun kari hinggalah garing.
Kemudian campurkan kelapa dan tumis hingga kering dan akhir sekali masukkan sayur kurma/bayam.
Cara Cara (untuk ayam):
Gaulkan ayam cincang dan tomato dan sapukan kepada ayam yung dileperkan kemudian gulung ayam dan ikatkannya.
Kukus kemudian pan-seal
Cara Cara ((pilaf rice):
1. Cairkan mentega, tumis bawang hingga wangi.
Masukkan beras, biarkan hingga mendidih. Tutup.
Gaul nasi dengan mentega.
No comments:
Post a Comment