Bahan-Bahan
1 ekor Ayam
12 tangkai Cili kering (dikisar)
3 tangkai Serai (dikisar)
3 biji Bawang besar (dikisar)
2 ulas Bawang putih (dikisar)
2 biji Kentang (dipotong dadu)
2 biji Tomato (dipotong dadu)
2 batang Kayu manis
5 biji Buah pelaga
3 kuntum Bunga cengkih (lawang)
2 sudu makan
Gula
Garam, air, serbuk perisa dan minyak
HIASANNYA
Daun salad
Lada merah
Cara Cara
1. Goreng ayam dan toskan, kemudian tumis bahan yang dikisar bersama kayu manis, buah pelaga dan bunga cenkih sampai garing.
2. Kemudian masukkan kentang, tomato dan air lalu masukkan garam, serbuk perasa dan gula, biarkan hingga masak lalu disiram kuahnya di atas ayam.
3. Hiaskan dengan daun salad dan cili merah.
No comments:
Post a Comment