Bahan-Bahan
4 sdm ketumbar (dikisar)
1 sdm jintan manis (dikisar)
1 sdm jintan putih (dikisar)
4 batang serai (dikisar)
2.5 sm halia (dikisar)
2.5 sm lengkuas (dikisar)
6 ulas bawang putih (dikisar)
10 biji bawang merah (dikisar)
30 batang cili kering (dikisar)
2.5 sm kunyit hidup (dikisar)
10 helai daun limau (dikisar)
1 kotak santan
3 sdm kerisik, sedikit garam, sedikit gula
1 mangkuk air asam
1 mangkuk air
1 ekor ikan tongkol (digoreng atau dipanggang
Cara Cara
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan air asam, santan, air, garam dan gula. Kacau sehingga rata dan biarkan mendidih.
3. Akhir sekali masukkan kerisik dan ikan.
No comments:
Post a Comment