BAHAN A
200 g daging
150 g paru
150 g hati
1 sdt serbuk kunyit
1 mangkuk bawang goreng
15 tangkai lada kering
air asam secukupnya
garam dan gula merah
BAHAN B (dititik)
2 batang serai
2.5 sm halia
2.5 sm lengkuas
BAHAN C (dihiris)
4 batang lada merah
4 batang lada hijau
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Cara Cara
1. Daging dan paru direbus dan di potong dadu.
2. Hati dipotong dadu dan diketepikan.
3. Tumiskan bahan yang dihiris dan bahan yang dititik hingga layu dan wangi.
4. Masukkan lada kisar, serbuk kunyit dan tumis hingga garing. Masukkan garam, gula dan hati. Masak hingga hati empuk.
5. Tuangkan santan dan air asam. Gaul hingga rata.
6. Akhir sekali, masukkan daging dan paru. Gaul rata dan masak hingga mendidih.
No comments:
Post a Comment