Bahan2 Utk Kuah :
1 cawan cili kering yg telah dimesin - terpulang ikut kepedasan yg diingini
1 biji bawang besar ]
5 ulas bawang putih ] semua bahan
2 batang serai ] ini dimesin halus
1 inci kunyit hidup ]
2 inci lengkuas - ketuk
3 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar taucu - di mesin
daging cincang - terpulang byk mana (lebih kurang 200 g)
udang segar - di mesin halus (lebih kurang 200 g - terpulang byk mana lagi byk lagi sedap)
ubi keledek merah (kalau ada) - lebih kurang 250 g ( dikupas kulit, direbus dan dimesin halus. Air rebusannya jgn buang)
gula, garam dan Pak aji secukup rasa
Bahan2 utk Mi :
1 kilo mi kuning - dicelur
250 g tauge (dicelur)
3 biji telur (direbus dan di belah 2)
250 g udang (direbus)
Daun bawang dan daun sup
bawang goreng
limau kasturi (dibelah 2)
cili merah dan cili hijau - di mayang
tahu goreng- di hiris
Cara2nya :
1. Panaskan minyak dan tumis bawang sampai garing. Masukkan cili kering, kunyit, serai tumis dan masukkan serbuk kari dan tumis sampai pecah minyak.
2. Masukkan daging cincang dan air bersama2 dgn air rebusan ubi tadi. Masakkan sampai daging empuk.
3. Kemudian masukkan pula udang dan taucu. Masak sampai ia menggelegak. Tambahkan gula, garam dan Pak Aji secukup rasa.
4. Akhirnya masukkan ubi yg dimesin tadi utk memekatkan kuah. Biarkan ia mendidih.
5. Hidangkan bersama mi dan ramuan2 lain sebagai hiasan.
No comments:
Post a Comment