BAHAN-BAHAN
Untuk tepungnya;500 gram tepung gandum serbaguna *
150 gram keju berkrim (Cream Cheese) *
100 gram Cold Butter *
2 biji kuning telur *
1 1/2 camca kecil garam *
Air batu secukupnya *
1 biji telur (untuk di sapu )
* ---> digaul sebati dan dicanai
Intinya :
4 keping dada ayan didadu kecil
3 camca kecil sos tiram
2 biji ubi kentang didadu kecil
3 camca besar " Thai Chilli Paste "
2 camca besar udang kering ditumbuk
1 labu bawang besar didadu kecil
Segenggam daun ketumbar dicincang halus
Air secukupnya.
Cara-cara membuatnya :
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan ayam serta udang kering. Masukkan "Thai Chilli Paste", sos tiram, ubi kentang dan air. Masaklah perlahan-lahan sampai ianya empuk dan pekat. Masukkan sos ikan dan daun ketumbar.
2. Canaikan adunan tepung menjadi nipis dipotong empat segi dan isikan intinya. Sapukan telur kelilingnya dan tutupkan rapat. Sapukan telur diserata atas Empanadas ini. Lalu dibakar pada suhu 180°C selama 25 - 30 minit.
Hidangkan panas.
No comments:
Post a Comment