BAHAN A
1 kg isi ayam
1 sdt serbuk kunyit
1sdt garam
BAHAN KISAR B
130 g lada merah
100 g bawang merah
20 g bawang putih
50 g rempah kari ayam
20 g halia
1 tin tomato paste
BAHAN C
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum cengkih
2 biji buah pelaga
2 sm kayu manis
BAHAGIAN D
200 g bawang goremg
170 g tairu
30 g daun pudina
30 g daun ketumbar
1 biji lemon
1 cawan minyak
air
garam dan gula merah
Cara Cara
1. Ayam diperap bersama bahan A kemudian goreng setengah masak.
2. Tumis bahan kisar hingga naik minyak dan masukkan bahan C
3. Masukkan tomato, garam, gula dan air. Masak hingga mendidih
4. Masukkan ayam, tairu dan bawang goreng
5. Akhir sekali, masukkan daun pudina, daun ketumbar dan jus lemon. Masak hingga kuahnya pekat.
No comments:
Post a Comment