Resepi Serunding Daging
Bahan-Bahan:
1 kg daging
1.5 biji kelapa
15 tangkai cili kering
1 sudu makan ketumbar [ goreng tanpa minyak dan tumbuk pecah sikit]
Bahan yang dikisar:
500 gm bawang merah
10 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
5 batang serai
2 inci halia
Garam dan gula secukup rasa
Cara penyediaan:
Rebus daging hingga empuk, kemudian siat sehingga halus. Air rebusan daging jangan dibuang, gunakan untuk memerah santan. Perah santan lebih kurang tiga cawan.
Masukkan pati santan bersama bahan kisar, daging dan jerang di atas api sederhana sehingga hampir kering. Masukkan ketumbar dan kacau sehingga kering.
Sedia untuk dihidangkan.
Nota: Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara untuk tahan lebih lama.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment