Resepi Udang Masak Serai Wangi


Bahan-bahan:

  1. 600 gm udang harimau - digoreng setengah masak
  2. 4 batang serai
  3. 100 gm cili kering
  4. 100 gm bawang merah
  5. 100 gm cili merah
  6. 70 gm bawang putih
  7. 70 gm halia muda
  8. 3 sudu besar pati asam jawa
  9. 30 gm belacan bakar
  10. 100 gm pati santan
  11. Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:
  • Kisar halus serai, cili kering, bawang merah, cili merah, bawang putih dan halia muda.
  • Tumis hingga wangi dan masukkan air asam jawa dan sedikit santan cair. Masak atas api sederhana hingga kuah pekat
  • Masukkan pati santan dan udang. Masak hingga naik bau.
  • Sedia untuk dihidangkan

No comments:

Related Posts with Thumbnails