Resepi Ketam Bertelur


Bahan-bahan:
  1. 2 ekor ketam yang agak besar dibuang kulit yang keras tu dan dibelah dua.
  2. 3 sudu sos tiram
  3. 3 sudu sos cili
  4. 3 sudu cili yang dah diblend
  5. 7 ulas bawang merah
  6. 1 ulas bawang putih yang agak besar
  7. sepotong halia
  8. sebiji telur
  9. garam
  10. sedikit gula
  11. sedikit minyak untuk menumis
  12. 1 labu bawang besar

Cara memasak:

  • Tumbuk cili, bawang putih, bawang merah dan halia tumiskan sehingga bangkit baunya
  • Masukkan secawan air
  • MAsukkan ketam, tutup kuali sehingga 10 minit
  • Masukkan segala sos, gula dan garam secukup rasa
  • Bila semua dah nampak macam sebati, masukkan telur yang dah dipukul,
  • Kacau cepat-cepat supaya telur tak berketul.

No comments:

Related Posts with Thumbnails