
Bahan-bahan:
- 3 ~ 4 ekor ikan sembilang
- 10 biji cili merah - dikisar
- 2 batang serai - dititik
- 1 ulas bawang besar - dimayang kasar
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1 inci halia - ditumbuk
- 3 biji jus limau kasturi
- sedikit garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:
- Ikan disiang, lumurkan dengan garam dan kunyit. Goreng dan ketepikan.
- Dengan menggunakan minyak yang sama tumiskan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk tadi.
- Bila dah berbau harum (garing) masukkan cili merah yang telah dikisar, garam dan gula, kacau dan biar sampai pecah minyak.
- Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul hingga mesra.
- Masukkan bawang besar yang dimayang kasar, kacau hingga agak layu. Curahkan air perahan limau kasturi sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment