.png)
Bahan-bahan:
Cara memasak:
- Kunyit hidup dan bawg putih ditumbuk lumat. Kemudian masukkan bwg merah ...tumbuk separuh lumat...masukkan belacan tumbukkan juga.
- Panaskan periuk dan minyak untuk menumis.
- Setelah minyak panas masukkan halba (lebih kurang 4/5 biji)tak boleh banyak nanti pahit.halba untuk naik bau wanginya.
- Masukkan bawang merah,putih,belacan,kunyit,yang telah ditumbuk tadi.kacau.
- Masukkan cili yang telah diblander(7/8 sudu besar-tengoklah pekat ke cair cili mesin tu)kkacau sebati masukkan kerisik.
- Tumiskan dengan api sederhana sehingga garing (macam buat sambal)atau cili berubah warna sedikit merah hitam.
- Setelah garing masukkan air asam jawa.tambah air biasa tengoklah nak kuahnya banyak mana /sesuai ngan ikan.
- Kacau biar bahan tumis tadi sebati ngan kuah.
- Masukkan ikan.kemudian masukkan halia yang telah ditumbuk sedikit(usah ditumbuk lumat)atau dihiris halus.
- Didihkan kuah...masukkan garam dan perasa.
1 comment:
Assalammuallaikum.
mnta izin copy resepi,asam pedas
Post a Comment