RESIPI NASI LEMAK SAMBAL SOTONG



RESIPI NASI LEMAK SAMBAL SOTONG

BAHAN-BAHAN NASI LEMAK:4 cawan beras
4 cawan air
1 cawan santan pekat
1 batang serai besar-dititk
3 cm halia di potong nipis
2 ulas bawang merah dipotong kecil
10 biji lada hitam
3 helai daun pandan- disimpul & ikat
½ sudu kecil garam / secukup rasa
CARA MEMASAK:
Kupas semua bawang dan halia serta dipotong nipis-nipis. Basuh beras yang diletak dalam periuk nasi dan masukkan air serta santan, masukkan serai, halia, biji lada hitam, bawang merah dan daun pandan serta garam. Kacau bagi mesra semua bahan dan masak nasi seperti biasa guna periuk letrik.
BAHAN-BAHAN SAMBAL SOTONG:
1 kilo sotong
2 biji bawang besar dipotong nipis-nipis
3 sudu besar gula boleh ditambah atau kurang
Garam dan air asam jawa secukup rasa Minyak masak untuk menumis
BAHAN DIKISAR HALUS:
10 tangkai cili kering - tambah kalau mahu lebih pedas
5 bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm belacan-dibakar/grill

CARA MEMASAK:

1) Sotong di bersihkan dan dipotong kemudian ditos dan ketepikan dulu.

 2)Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau, kemudian masukkan gula, asam jawa, garam dan terus kacau sambal sampai masak dan pecah minyak.

3) Masukkan sotong, bawang besar dan terus kacau lagi sehingga semua bahan. menjadi mesra dan bila sudah masak boleh la tutup api. 
Sotong ni akan keluarkan air, jadi tak perlu tambah air untuk kuah lebih. Sambal mesti cukup semua rasa.

No comments:

Related Posts with Thumbnails