Resepi Sup Ketam Dato' Rizalman

 



Bahan-bahan :
Ketam - kerat 2
Daun sup
Ubi kentang - potong kecil
Lobak merah - potong kecil
Cabai Melaka (cili akar)
1 kiub pati ikan bilis
1 serai diketuk
bawang besar - kerat 4
gula dan garam secukup rasa
Asam keping atau asam jawa (jika mahu masam)
Asam limau
minyak untuk menumis

- tumbuk halus -
bawang putih
bawang merah 
halia
lada hitam

Cara Penyediaan:

Panaskan sedikit minyak, masukkan serai dan bahan-bahan tumbuk.
Tumis hingga kering, masukkan sedikit air dan kiub pati ikian bilis.
Biarkan hingga mendidih.
Masukkan air untuk kuah (jangan terlalu banyak), gula dan garam secukup rasa.
Masukkan ubi kentang dan lobak merah, biarkan hingga mendidih dan empuk.
Jika suka masam, masukkan asam keping atau asam jawa.
Masukkan cili, bawang bear dan ketam.
Rebus seketika hingga ketam berubah warna dan masak.
Tutup api dan tabur daun sup.
Perah asam limau ketika makan.


Sumber:
https://www.instagram.com/rizalman71
https://www.youtube.com/watch?v=vWFQU0Ly9qY

No comments:

Related Posts with Thumbnails