Resepi Udang Masak Lemak Tempe


Resepi Udang Masak Lemak Tempe

Bahan-bahan:
200 gram udang basah - dibuang kepalanya
2 bungkus tempe - dipotong kecil
50 gram kacang buncis - dipotong serong
4 biji bawang merah - ditumbuk
50 gram cili padi - ditumbuk
Belacan secukupnya - ditumbuk
Serbuk kunyit secukupnya
1 batang serai - dititik
1 keping asam keping
1 liter santan
Air secukupnya
Garam secukup rasa
 
 
Cara Penyediaan:
Masukkan air ke dalam periuk secukupnya dan masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk bersama serai. Renihkan.
Kemudian masukkan udang, tempe dan kacang buncis. Biarkan sehingga mendidih.
Setelah itu masukkan santan serta serbuk kunyit. Gaul hingga sebati.
Akhir sekali masukkan asam keping dan perasakan dengan garam. Angkat dan sedia untuk dihidang.

No comments:

Related Posts with Thumbnails