Resepi Pulut Mangga


Resepi Pulut Mangga ala Thai

Bahan-bahan:

2 biji mangga manis - buang kulit & potong ikut suka
250 gram beras pulut - rendam selama 4jam atau lebih
100ml santan
1/4 sudu teh garam
2 helai daun pandan - dicarik

Cara penyediaan:

Toskan pulut yang telah direndam dan kukus selama 15minit.
Masukkan garam dalam santan dan kacau hingga larut.
Gaul pulut yang telah dikukus bersama santan sehingga rata.
Masukkan daun pandan dan kukus semula pulut sehingga masak , anggaran selama 20 minit.

Kuah santan:

Bahan-bahan:

150ml santan
150ml air
4 sudu besar gula
1/4 sudu teh garam
2 heai daun pandan - ikat simpul
4 sudu kecil tepung jagung - larutkan dengan sedikit air

Cara penyediaan:

Campurkan semua bahan kecuali tepung jagung di dalam periuk. Masak atas api sederhana hingga gula larut. Masukkan tepung jagung dan masakhingga pekat.

Hidang pulut yang telah dimasak bersama potongan mangga dan santan.



Jom singgah:
- Koleksi Kain Ela http://www.kedaikainonline.com/
- Koleksi Jubah Terkinihttp://koleksijubah.blogspot.com/
- Koleksi Baju Fesyen Terkini http://kedaibajufesyen.blogspot.com/

No comments:

Related Posts with Thumbnails