Bahan-bahan :
100 gram kacang soya
1 liter air
1 helai daun pandan – ikat simpul
½ sudu teh garam (untuk naik rasa lemak)6 sudu gula - atau ikut citarasa
Cara Penyediaan :
Basuh kacang soya dengan air bersih dan rendam sehingga kembang.
Lebih mudah rendam semalaman atau selama 4 jam.
Pastikan paras air rendaman lebih tinggi daripada paras kacang soya.
Tos air rendamana kacang soya.
Kisar kacang soya sedikit-sedikit demi sedikit bersama air.
Tapi air kacang soya menggunakan penapis kain.
Masukkan air perahan ke dalam periuk.
Masukkan daun pandan, garam dan gula ke dalam periuk.
Kacau perlahan-lahan dan masak sehingga mendidih.
Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Boleh diminum panas-panas atau disejukkan dahulu .
Selamat mencuba.
Nota:
Nisbah kacang soya dan air :
100g kacang soya - 1 liter air
1 comment:
sejuk tekak tgk air tu....mr.mama follow n add link
Post a Comment