Resepi Biskut Keju Cornflakes


Bahan-bahan:
(hasil anggaran 5 dozen)

200g Tepung gandum
3 sudu besar Serbuk kari
½ sudu teh Lada sulah
¼ sudu teh Serbuk cili (paprika)
5 helai Daun kari – potong halus (jika suka)
100g Cornflakes – dihancur kasar
100g Keju cheddar parut
150g mentega atau marjerin
2 sudu besar gula
1 biji telur

Bahan hiasan (jika suka):
Bijan
Kuning telur – pukul sedikit
Keju cheddar parut

Cara Penyediaan:

Satukan tepung gandum, serbuk kari, lada sulah, serbuk cili, dan daun kari di dalam mangkuk. Gaul hingga sekata. Kemudian masukkan conflakes dan keju cheddar parut. Gaul lagi hingga sekata. Ketepikan.

Dalam bekas lain, pukul mentega atau marjerin bersama gula dan telur sehingga sebati. Kemudian masukkan campuran conflakes yang diketepikan tadi. Gaul hingga sebati sehingga membentuk doh yang lembut.

Taburkan tepung atas meja kerja. Canai doh setebal 5mm. Terap dengan acuan biskut atau potong dengan pisau tajam mengikut bentuk yang disukai. Susun di atas dulang pembakar yang telah dilenser. Jika suka, oles nipis permukaan biskut dengan kuning telur dan taburkan sedikit bijan serta keju parut.

Masukkan ke dalam ketuhar pada suhu 180ÂșC sehingga kekuningan, anggaran selama 15-20 minit.

Sumber: Kotak Nestle Corn Flakes edisi Raya 2010

No comments:

Related Posts with Thumbnails