Resepi Itik Goreng Sambal Pencit
Bahan-bahan:
1 ekor (800 g) itik, cuci, potong 4 bagian
2 sdm cuka makan
1 sdt garam
1 L air
Minyak masak untuk goreng itik
Bahan kisar:
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 cm halia
2 cm kunyit, bakar
1 sdt asam jawa
2 sdt garam
Sambal pencit:
5 biji bawang merah
30 tangkai cilia api merah
1 sdt garam
¼ sdt gula pasir
1 buah (150 g) mangga muda, hiris halus
Serunding:
250 g kelapa separa tua, parut memanjang, goreng tanpa minyak hingga kering
6 ulas bawang putih, tumbuk, tumis sebentar
Cara Penyediaan:
Lumur itik dengan cuka dan garam. perap selama 1 jam, ketepikan.
Lumur itik yang telah diperap dengan bahan kisar hingga rata di dalam periuk, tuang air, gaul rata.
Masak sehingga itik empuk dan bahan kisar meresap sempurna, angkat. Asingkankan bahan kisar.
Panaskan minyak masak yang banyak dan goreng itik hingga dalam minyak banyak dan panas, hingga kecoklatan, angkat, toskan, sisihkan. Pisahkan minyak sisa menggoreng itik. Toskan.
Sambal pencit:
Tumbuk kasar kesemua bahan kecuali mangga. Tambahkan mangga dan siram dengan 6 sdm minyak panas dari gorengan tadi , kacau rata. Ketepikan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment