Resepi Kek Coklat Cinta
Bahan-bahan:
200 g coklat masakan
150 g mentega tawar
3 biji telur
3 kuning telur
100 g gula pasir
100 g tepung gandum, ayak
Pelengkap:
150 g coklat masakan, cincang, cairkan
Cara penyediaan:
Griskan 8 acuan tahan panas bentuk bulat atau yang lain.
Cincang coklat, ketepikan 50 g untuk isian. Cairkan baki coklat bersama mentega hingga bersatu.
Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan coklat cair, kacau rata. Tambahkan tepung gandum, kacau lagi hingga rata.
Tuang adunan ke dalam acuan. Masukkan beberapa potong coklat di bahagian tengahnya. Masukkan ke dalam ketuhar panas 180 C selama 30 minit.
Angkat, biarkan hingga agak sejuk. Renjis permukaannya dengan coklat cair.
Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment