Resepi Punch Buah-buahan Tropika
Bahan-bahan (untuk 6 hidangan):
1 biji kecil mangga masak
4 sudu makan perahan limau nipis
1 sudu teh parutan halia segar
1 sudu makan gula merah
300 ml jus oren
300 ml jus nanas
100 ml air
Ketulan ais
Bahan hiasan:
hirisan buah oren
hirisab limau nipis
potongan nanas
potongan buahbelimbing
Cara penyediaan:
Buang kulit mangga, ambil isi dan buang bijinya. Masukkan isi mangga ke dalam pengisar (blender) bersama perahan limau, gula merah dan air. Kisar hingga halus.
Masukkan jus oren dan jus nanas. Kisar beberapa saat supaya mesra.
Bahagikan ketulan ais ke dalam 6 gelas hidangan. Tuang punch sama rata pada setiap gelas. Hias setiap gelas dengan bahan hiasan.
Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment