Resepi Daging Masak Lada Hitam
Bahan-bahan:
500 gram daging batang pinang (dipotong nipis dan direbus sehingga empuk)
15 gram serbuk lada hitam
Gula dan garam secukup rasa
5 ulas bawang merah (dicincang halus)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
½ inci halia (dicincang halus)
2 biji cili merah (dicincang halus)
1 kuntum bunga kantan (dicincang halus)
1 labu bawang besar (dicincang halus)
10 batang kacang buncis (dicelur sebentar)
4 batang kacang botol (dicelur sebentar)
2 helai daun kubis (dihiris halus)
15 ml air asam jawa
Cara penyediaan:
Dengan menggunakan mangkuk, gaulkan daging bersama lada hitam, garam, gula dan bahan-bahan yang telah dicincang.
Apabila bahan telah sebati, masukkan pula air asam jawa.
Hidangkan daging lada hitam ini bersama-sama sayur-¬sayuran seperti kacang buncis, kacang botoli dan kubis yang telah dicelur terlebih dahulu.
Sedia dihidangkan. Selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment