Resepi Ikan Asam Lobak Putih


Bahan-bahan:

Bahan A:
3 keping ikan tenggiri
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Sedikit minyak masak untuk goreng ikan


Bahan B:
1 batang lobak putih – kikis kulitnya dan potong nipis
3 bawang merah – dihiris nipis
1 biji bawang besar – hiris bulat-bulat
1 tangkai cili merah - dihiris
1 inci halia muda – kikis kulitnya dan potong nipis
125 ml jus asam jawa
Garam, gula dan serbuk lada hitam (kasar) secukup rasa
Sedikit minyak masak


Cara Penyediaan:

Lumur ikan tenggiri bersama garam dan serbuk kunyit. Perap seketika.
Panaskan minyak dan goreng hingga masak kekuningan.

Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, cili merah dan halia hingga naik bau.

Masukkan lada hitam, garam, gula dan jus asam jawa. Kacau hingga rata dan biarkan mendidih.

Masukkan ikan tenggiri goreng, lobak putih dan bawang besar. Kacau hingga bawang besar layu. Tutup api.

Sedia dihidangkan. Selamat mencuba.

No comments:

Related Posts with Thumbnails