Resepi Kari Ketam


Resepi Kari Ketam
(Crab Curry Recipe – click here for English)

Bahan-bahan:

600 gram ketam
10 bawang meraf — hiris
5 ulas bawang putih — hiris
3 sudu teh serbuk kari ikan
2 tangkai daun kari
300 gram kelapa parut
Garam dan serbuk perisa secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Cara Penyediaan:

1. Bersihkan ketam dan belah kepada 2 bahagian jika terlalu besar.
2. Campurkan serbuk kari dengan sedikit air menjadi paste pekat.
3. Panaskan 2 sudu makan minyak masak dalam periuk dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
4. Masukkan paste serbuk kari, masak hingga naik bau kari.
5. Dapatkan 2 cawan santan dari kelapa parut, ½ cawan santan pekat dan 1 ½ cawan santan cair.
6. Masukkan santan cair ke dalam peiuk. Masak hingga mendidih.
7. Masukkan ketam, daun kari, garam dan serbuk perisa secukup rasa.
8. Setelah ketam masak (ketam bertukar warna menjadi kemerahan), masukkan santan pekat dan kecilkan api.
9. Kacau sehingga kuah menjadi pekat. Tutup api.

Sedia dihidangkan bersama nasi.

No comments:

Related Posts with Thumbnails