Bahan-bahan:
4-4 1/2 cawan tepung gandum penuh (whole wheat flour)
1 sudu teh Garam
1 sudu teh Baking Soda
2 cawan Mentega Susu
1 cawan Kismis
2 sudu besar Gula
4 sudu besar Mentega
1 biji telur, dipukul dengan lembut
Penyediaan:
Panaskan ketuhar pada 425 degrees.
Campurkan tepung bersama garam, gula dan baking soda dalam satu mangkuk adunan yang besar.
Gunakan pisau atau pemotong pai untuk uli mentega ke dalam campuran tepung. Tekstur seharusnya kelihatan kasar. Masukkan kismis.
Buat lubang di tengah-tengah adunan tepung dan masukkan mentega susu dan telur. Gaul Sebati dengan sudip kayu. Teruskan sehingga doh menjadi pejal dan rata.
Ambil sedikit tepung dengan tangan dan bentukkan tepung membentuk bulat.
Alihkan doh ke ataspermukaan rata yang telah ditaburi tepung. Bentukkan doh seperti bentuk roti yang dikehendaki.
Griskan dulang pembakar dan masukkan doh. Dengan pisau tajam, potong pangkah atau bentuk "X" kira-kira 1/2 inci pada doh. Ini adalah tips dari orang dulu-dulu.
Masukkan doh ke dalam ketuhar dan masak sehingga warna coklat keemasan lebih kurang 40 minit. Cucuk roti dengan lidi untuk pastikan roti masak sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment