Resepi Daging Masak Kari Kering
Bahan-bahan:
½ kg daging
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
100 ml air
125 ml santan pekat
Lada sulah secukup rasa
Bahan A:
2 labu bawang besar dihiris halus
4 cm halia dihiris halus
5 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
Setangkai daun kari
3 cm kulit kayu manis
2 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar cili kisar
Cara penyediaan:
Perap daging bersama serbuk kunyit dan garam selama 20 minit.
Tumis bahan A hingga kekuningan. Masukkan air, santan, garam dan lada sulah secukup rasa. Masak hingga mendidih.
Kecilkan api, masukkan daging. Masak hingga kuah kering.
Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment