Resepi Spaghetti Sos Putih Seafood


Bahan-bahan:

300 gram spaghetti
2 sudu besar minyak jagung
Garam dan air secukupnya

Bahan Sos:

1 botol sos putih dolmio
100 gram isi udang
100 gram sotong
1 tin cendawan butang
250 ml susu cair
2 cawan air
2 keping keju
1 labu bawang besar (cincang)
5 ulas bawang puti (cincang)
1 sudu kecil serbuk oregano
1 sudu kecil lada putih
1 sudu kecil tepung jagung
2 sudu besar minyak jagung
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

Didihkan air. Masukkan spaghetti, minyak jagung dan garam. Rebus sehingga spaghetti sehingga lembut dan toskan.

Untuk sos, panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar. Masukkan cendawan butang, sos putih dolmio dan air. Masak hingga mendidih.
Kemudian masukkan udang dan sotong. Biarkan seketika.
Masukkan keju, susu cair, lada putih, serbuk oregano dan garam secukup rasa. Kacau perlahan-lahan.
Untuk memekatkan sos, tambahkan sedikit tepung jagung. Angkat dan hidangkan bersama spaghetti.

1 comment:

~ i.n.a.z.d.a.u.d ~ said...

sos putih dolmio tu blh dpt kat mana² pasaraya eh?

Related Posts with Thumbnails