BAHAN KULIT:
2 btr telur, pukul rata
1 sdm minyak goreng
½ sdt garam
BAHAN ROLADE TAHU:
100 gr udang kupas, cincang halus
500 gr tahu putih, cincang haluskan
1 btg daun bawang, hiris halus
100 gr jamur butang, hiris halus
4 bh bawang merah, cincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 btr telur, pukul rata
1 sdt garam
½ sdt serbuk lada sulah
BAHAN SOS:
1 bh lada benggala hijau, potong dadu 1 cm
2 tangkai cabai merah besar, potong-potong
100 gr nanas, potong-potong dadu
8 sdm sos tomato
¼ bh bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
200 ml stock ayam
1 sdm tepung jagung ditambah 1 sdm air
1 sdm gula pasir
½ sdt garam
1/8 sdt cuka
3 sdm minyak goreng
CARA MEMBUAT:
1. Kacau bahan kulit, buat dadar nipis-nipis di periuk dadar anti lekat sehingga adunan habis, asingkan.
2. Kacau bahan rolade hingga rata. Ambil selembar plastik, letakkan selembar dadar, tuang setengah bahagian adunan rolade, gulung dan ikat kedua ujungnya, lalu kukus sehingga masak.
3. Buat sos: tumis bawang bombai dan bawang putih sehingga harum, masukkan paprika, cabai dan nanas, lalu tuang sos tomat, kaldu, gula, garam dan cuka. Tambahkan larutan maizena, masak sambil dikacau hingga meletup-letup.
4. Lepaskan plastik pelapis rolade, potong-potong rolade, sajikan dengan sos.
Untuk 8 orang.
No comments:
Post a Comment