Bahan-bahan:
100 gr cendawan butang, hiris nipis
250 gr tahu, hiris nipis
1 btr telur, pukul lepas
daun pisang
Hiris:
1 bh cili merah, buang bijinya
1 bh cili hijau, buang bijinya
3 bh bawang merah
2 bh belimbing sayur
1 btg daun bawang
1 lbr daun limau
1 lbr daun salam
1 cm halia
Haluskan:
3 btr buah keras bakar
2 ulas bawang putih
1 cm kencur
1/2 sdt ketumbar
1/2 sdt garam
Cara Membuat:
1. Campur bumbu iris dengan tahu, jamur, telur dan bumbu halus. Kacau rata.
2. Bagi adunan menjadi 6 bahagian. Bungkus masing-masing bahagian dengan daun pisang. Semat dengan lidi.
3. Panaskan kukusan, masukan bungkusan, masak hingga masak selama 20 minit. Angkat, sajikan.
Untuk 6 bungkus
No comments:
Post a Comment