Bahan :
1 ekor ikan patin - ambil isinya
6 biji cili padi
6 ulas bawang merah
1 biji telur
½ biji kelapa parut
2 batang serai
4 hiris halia
2 hiris cekur
4 sudu besar rempah kari
sedikit belacan
garam secukupnya
2 helai daun kunyit - hiris halus
hirisan cili merah
daun pisang untuk membungkus
Cara Membuatnya :
1. Tumbuk cili, bawang, serai, halia, cekur, belacan hingga halus.
2. Kemudian masukkan rempah kari, daun kunyit dan hirisan cili merah. Gaulkan semua bahan-bahan ini.
3. Telur dipukul hingga kembang, kemudian masukkan ke dalam bahan-bahan tadi.
4. Tambah garam secukupnya. Letakkan isi ikan bersama rempah tadi dan bungkus dengan daun pisang. Kukus selama 20 minit.
No comments:
Post a Comment