Bahan :
600 gram ikan jenahak
5 keping asam gelugur
2 cawan santan kelapa
15 gram jintan manis
15 jintan putih
4 sudu makan biji sawi
5 biji kacang bendi
garam,gula & serbuk perasa secukup rasa
BAHAN GILING :
3 tangkai cili kering
10 gram halia
10 gram kunyit hidup
10 gram bawang putih
10 gram bawang merah
Cara membuatnya :
1. Ikan digoreng hingga masak tetapi tidak terlalu kering.
2. Tumiskan bahan giling bersama jintan manis, putih, biji sawi hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan sedikit air asam gelugur, biar mendidih.
4. Masukkan santan, kacau hingga masak.
5. Bila mendidih, masukkan bendi diikuti dengan cili kering yang digoreng.
6. Kemudian masukkan ikan, garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
7. Bila dah masak, hidangkan dengan nasi putih
No comments:
Post a Comment