Bahan-bahan ( 12 buku )120 ml air
250 g tepung roti
30 g telur
10 g susu tepung
40 g mentega
40 g gula kastor
1/2 camca teh garam
1 camca teh instant yeast
1/2 camca teh bread improver dan 1/2 camca teh bread softerner (optional)
BAHAN2 LAIN:-
250 g tepung roti
30 g telur
10 g susu tepung
40 g mentega
40 g gula kastor
1/2 camca teh garam
1 camca teh instant yeast
1/2 camca teh bread improver dan 1/2 camca teh bread softerner (optional)
BAHAN2 LAIN:-
Inti kacang merah secukupnya
Sedikit mentega utk disapu
Cara-cara
Masukkan kesemua bahan mengikut turutan kecuali "BAHAN2 LAIN", ke dalam bread maker. Pilih setting utk doh dan on kan. Tunggu sampai siap.
Keluarkan doh dan tumbuk utk membuangkan udara. Bahagi 12 dan bulat2kan. Rehatkan 10 minit.
Isi dgn inti kacang merah dan biarkan naik sekali ganda (lebih kurang 35 minit). Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180C selama 12 minit. Keluarkan dan sapu mentega pada permukaan roti ketika roti masih panas.
No comments:
Post a Comment